Omgeving

De wijnbouw in deze streek kent ook een lange geschiedenis. De overlevering wil dat in de tijden van de Romeinse overheersing op de hellingen van het Maasdal verhalen werden aangelegd. Ook in de Napoleontische tijd werd in deze streek wijn gemaakt. Goede wijn kennelijk, die de Franse keizer vreesde als concurrentie en verbood de production ervan in het departement Meuse-Inférieure. Zo verdwenen de wijnstokken op het perceel gelegen naast de Steenberg dat op kaarten uit de 18e en 19e eeuw nog werd vermeld als ‘wijnroetje’.

Op die silexrijke bodem van de Steenberg plantten de broers Marc en Luc Creusen en neef Stan Broecheler in 2008 opnieuw druiven. Pinot Gris en Gewürztraminer: Van elk duizend stokken. Daarvan zouden met gemak kunnen worden gemaakt, ware het niet dat op Steenberg indachtig de wapenspreuk (Vitrix fortunae sapiertia) * gekozen wordt voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.  Het aantal trossen per stok beperken en het krenten van de overgebleven druiventros verhoogt niet alleen de kwaliteit aanzienlijk het spaart ook de nog jonge planten.

In 2012 werd de wijngaard uitgebreid met de Riesling druif en werd het areaal Pinot Gris en Gewürztraminer uitgebreid. In totaal hebben we nu ongeveer een 3000 wijnstokken.

* De wijsheid beheerst het lot.