Omgeving

De wijnbouw in deze streek kent ook een lange geschiedenis. De overlevering wil dat al ten tijde van de Romeinse overheersing op de hellingen van het Maasdal wijngaarden werden aangelegd. Ook in de Napoleontische tijd werd in deze regio wijn gemaakt. Goede wijn kennelijk want de Franse keizer vreesde concurrentie en verbood de productie ervan in het departement Meuse-Inférieure. Zo verdwenen de wijnstokken op het perceel gelegen naast de Steenberg dat op kaarten uit de 18e en 19e eeuw nog werd aangeduid als ‘wijnroetje’.

Op die silexrijke bodem van de Steenberg plantten de broers Marc en Luc Creusen en neef Stan Broecheler in 2008 opnieuw druiven. Pinot gris en Gewürztraminer: Van elk duizend stokken. Daarvan zouden in 2010 met gemak enkele duizenden liters wijn gemaakt kunnen worden, ware het niet dat op de Steenberg indachtig de wapenspreuk (Vitrix fortunae sapiertia)* gekozen wordt voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Het aantal trossen per stok beperken en het krenten van de overgebleven druiventros verhoogt niet alleen de kwaliteit aanzienlijk het spaart ook de nog jonge planten.

*De wijsheid beheerst het lot.