Wijn delicatessen

VERJUS

Het ongefilterd sap van jonge onrijpe gewürztraminer druiven; ‘zurig druivensap’. Als vervanger voor citroensap of azijn

MOUTARDE VIOLET

Grove Limburgse mosterd met most van de Pinot Gris druif. Een zoete mosterd is de violette mosterd, die vooral gebruikt wordt vanwege zijn kleur. Een specialiteit uit Frankrijk. Deze mosterd is gemaakt van de most van druiven en heeft een subtiele smaak van zoet en pittig. Deze lekkernij wordt in de Franse Perigord als begeleider van steaks geserveerd. Daarnaast smaakt de mosterd uitstekend bij langdurig gegaard draadjes (soep)vlees of pulled pork.

DE STERCKE VAN STEENBERG

Hoe Domein Steenberg zich wil onderscheiden? Een milde grappa, fruitig, bloemig? Een blend of monovitigno? Succes begint bij een goede voorbereiding: de keuze en kwaliteit van de druiven.

Wij hebben gekozen voor

  • Grappa Aromatica(aromatische grappa) gemaakt van een aromatische druif, dus onze gewürztraminer
  • Grappa di monovitigno: grappa van slechts één druivensoort.
  • Grappa Giovane(jonge grappa)

 

P O M A C E  Nadat de druiven zijn uitgeperst om wijn van te maken, wordt het restant (de zgn. pomace of trester) goed geconserveerd vervoerd naar de distilleerderij. Snel en zorgvuldig, om zo min mogelijk aan kwaliteit in te leveren

D I S T I L L E R E N De pomace wordt vervolgens verhit, gedistilleerd. Uit het distillaat kiest de grappaiolo ‘het hart’: de laag die de grappa karakteristiek moet maken. Om het alcoholpercentage van grofweg 80% naar 40%-45% te brengen, wordt het distillaat verdund.

B O T T E L E N Onze grappa mag verder tot rust en op smaak komen in roestvrijstalen vaten voordat het in de fles gaat

 

Grappa is een beschermde productnaam in de Europese Unie. Om de naam grappa te mogen gebruiken moet er voldaan zijn aan de volgende voorwaarden

  1. Geproduceerd in Italië of het Italiaanse deel van Zwitserland.
  2. Gemaakt van druivenpulp.
  3. De fermentatie en de distillatie moet gebeuren op de pulp.

Vandaar dat onze grappa de naam heeft gekregen: “De Stercke van Steenberg”