Wijn delicatessen

DE RAUWE VAN STEENBERG

Sinds 2019 hebben we een samenwerking gevonden met Madeleine, die een roodflorakaas maakt in Herve (net over de grens ten zuiden van Maastricht in de regio Luik). Zij wast de kaas twee weken lang tijdens het rijpingsproces met de eigen gestookte Stercke van Steenberg, grappa van de gewürztraminer.

De Rauwe van Steenberg wordt gemaakt van rauwe koemelk en heeft een gewicht van ongeveer 180 gram. De structuur is compact en licht boterig met een intensieve reuk van roos, peer en zwarte bes met op de achtergrond de animale aroma’s van stro, leer en stal. De smaak is stevig en minder zoet dan dat de reuk doet vermoeden. Een rijp smaaktype en een vol mondgevoel geven een krachtige kaas weer.

Combineer de Rauwe van Steenberg met volle witte wijn met duidelijke aroma’s, maar pas op bij rode wijnen met tertiaire aroma’s en lange rijping. Zoek naar rode wijnen met veel rood- en/of bosfruit, weinig tannine en een goede zuurgraad.
De rauwe van steenberg ORIGINEEL

VERJUS

Het ongefilterd sap van jonge onrijpe gewürztraminer druiven; ‘zurig druivensap’. Als vervanger voor citroensap of azijn

MOUTARDE VIOLET

Grove Limburgse mosterd met most van de Pinot Gris druif. Een zoete mosterd is de violette mosterd, die vooral gebruikt wordt vanwege zijn kleur. Een specialiteit uit Frankrijk. Deze mosterd is gemaakt van de most van druiven en heeft een subtiele smaak van zoet en pittig. Deze lekkernij wordt in de Franse Perigord als begeleider van steaks geserveerd. Daarnaast smaakt de mosterd uitstekend bij langdurig gegaard draadjes (soep)vlees of pulled pork.

WIJNGELEI

Gemaakt van onze Gewürztraminer edelzoet
Serveer tip: Probeer deze bij onze roodschimmelkaas, “de Rauwe ven steenberg”. Dé ultieme combinatie.

DE STERCKE VAN STEENBERG

Hoe Domein Steenberg zich wil onderscheiden? Een milde grappa, fruitig, bloemig? Een blend of monovitigno? Succes begint bij een goede voorbereiding: de keuze en kwaliteit van de druiven.

Wij hebben gekozen voor

  • Grappa Aromatica(aromatische grappa) gemaakt van een aromatische druif, dus onze gewürztraminer
  • Grappa di monovitigno: grappa van slechts één druivensoort.
  • Grappa Giovane(jonge grappa)

 

P O M A C E  Nadat de druiven zijn uitgeperst om wijn van te maken, wordt het restant (de zgn. pomace of trester) goed geconserveerd vervoerd naar de distilleerderij. Snel en zorgvuldig, om zo min mogelijk aan kwaliteit in te leveren

D I S T I L L E R E N De pomace wordt vervolgens verhit, gedistilleerd. Uit het distillaat kiest de grappaiolo ‘het hart’: de laag die de grappa karakteristiek moet maken. Om het alcoholpercentage van grofweg 80% naar 40%-45% te brengen, wordt het distillaat verdund.

B O T T E L E N Onze grappa mag verder tot rust en op smaak komen in roestvrijstalen vaten voordat het in de fles gaat

 

Grappa is een beschermde productnaam in de Europese Unie. Om de naam grappa te mogen gebruiken moet er voldaan zijn aan de volgende voorwaarden

  1. Geproduceerd in Italië of het Italiaanse deel van Zwitserland.
  2. Gemaakt van druivenpulp.
  3. De fermentatie en de distillatie moet gebeuren op de pulp.

Vandaar dat onze grappa de naam heeft gekregen: “De Stercke van Steenberg”