‘jeunes viticulteurs’

Voor het vinificatieproces hebben de ‘jeunes viticulteurs’ hulp gezocht bij chemicus Wim Gloerich en bij Winzermeister Werner Lunkenheimer, telg uit een oud wijnmakersgeslacht en eigenaar van het Weingut Metz-Lunkenheimer uit Guldental Nahe.

Onze Landwijn was tot 2018, beschermde geografische aanduiding (BGA), nog steeds de officiële benaming.

De permits om het predicaat Appellation d’Orgine oftewel Beschermde Oorsprongsbenaming Mergelland (BOB) is sinds 14 februari 2018 binnen.

Wat houdt dat eigenlijk in, die BOB Mergelland

Om de BOB Mergelland te verdienen, moet een wijn natuurlijk wel aan de nodige criteria voldoen. Zo moet de wijn gemaakt zijn van pinot noir, pinot gris, pinot blanc, chardonnay, auxerrois, riesling, müller-thurgau, gewürztraminer en dornfelder. Deze druiven moeten verbouwd zijn op een bodem die bestaat uit een bovenlaag van löss op een ondergrond van mergel (kalksteen). Deze bodem zou moeten zorgen voor ‘rijke fruitaroma’s en frisse zuren’. Het gebied met deze bodem bevindt zich in het zuidwesten van Zuid-Limburg (voor wie echt het naadje van de kous wil weten: het betreft percelen in de gemeenten Maastricht, Meerssen, Nuth, Simpelveld, Voerendaal, Vaals, Gulpen-Wittem, Eijsden – Margraten en Valkenburg a/d Geul).

 

Aanvullende eisen voor de BOB Mergelland

Aanvullend stelt de BOB nog eisen aan o.a. de maximale opbrengst per hectare, ( De gemiddelde maximale opbrengst in het jaar is beperkt tot 60 hl/ha voor rode wijn van Pinot Noir, 75 hl/ha voor witte of rosé wijn van Pinot Noir, 80 hl/ha voor wijn van de rassen Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Gewürztraminer, Auxerrois en Chardonnay en 85 hl/ha voor wijn van de rassen Rivaner/Müller-Thurgau en Dornfelder)

Het alcoholgehalte ( Het minimum soortelijk gewicht van de most dient 1070 g/l te bedragen, overeenkomend met een natuurlijk TAV van 9% vol. van de wijn en de wijze van vinificatie)

De wijnen zullen daarnaast een organoleptische keuring moeten ondergaan, voor zij als BOB-wijn op de markt gebracht mogen worden. Dat zijn nogal wat vereisten, maar het streven van ons is dan ook dat de BOB Mergelland bekend zal staan om de betrouwbare, hoge kwaliteit van zijn wijnen.